Liikkeenjohto on olennainen osa lähes mitä tahansa yritystä tai alaa, jossa työskennellään ryhmässä. Englanninkieliseltä nimeltään business management, liikkeenjohtoon koulutetaan erikseen, sillä onnistuneeseen liikkeenjohtoon tarvitaan tiettyjä tietoja ja taitoja, joita ei monelta löydy ilman koulutusta.

Hyvä liikkeenjohto muun muassa taitaa työskentelijöiden käsittelyn, pitää huolta myös oman työn sujuvuudesta, motivoi, omaa multitask-taidot, kommunikoi, keskustelee ja sovittelee.

Tässä muutama vinkki onnistuneeseen liikkeenjohtoon:

  1. Anna työntekijöiden tuntea itsensä tärkeiksi

On totta, että minkä tahansa yrityksen menestys riippuu pitkälti sen työntekijöistä. Pidä huolta, että työntekijät myös tietävät tämän. Saa työntekijät tuntemaan, että he ovat suorassa yhteydessä yrityksen menestykseen ja kasvuun. Tee tämä jopa silloin, kun kyseessä ovat vain yrityksen partnerit tai freelancerit, sillä luotuasi heidän kanssaan hyvä suhteen ja antaessasi heidän tuntea olevansa tärkeitä yrityksesi menestykselle, he luultavasti myös toimivat yrityksesi menestyksen mielessä pitäen.

  1. Rekrytoi motivaatiota, kouluta taitoa

Etsiessäsi uusia työntekijöitä yritykselle, kiinnitä hakijoissa aina huomiota motivaatioon äläkä huolehdi taidosta niin paljoa. Motivaatio kantaa pitkälle ja pitää huolen siitä, että työntekijä vie hyvän kuvan yrityksestä myös muualle maailmaan. Taito ei hakuvaiheessa ole yhtä tärkeää kuin motivaatio, sillä voit aina opettaa ne taidot työssä, jotka sen tekemiseen tarvitaan, jos hakijalla on hyvä yleispohja työn tekemiselle. Esimerkiksi koulutus tai vastaava, muuten hankittu pätevyys.

On tärkeää kouluttaa työntekijöitä, jotta he saisivat työssä onnistumisen tunteita ja motivaatio pysyisi korkealla. Kouluttaessasi työntekijöitä, jaa koulutus kahteen osaan: yrityksen strategiaan ja suuntaan sekä työssä tarvittaviin ominaisuuksiin ja taitoihin. On tärkeää pitää työntekijöille säännöllisiä koulutuksia, sillä yrityksen tavoitteet muuttuvat aika ajoin ja saattavat vaatia uusia taitoja työntekijöiltä tai huomion kohdistamista erilaisiin taitoihin.

  1. Ole esimerkki muille

Liikkeenjohto on työpaikalla esimerkki muille työntekijöille siitä, mitä heidän pitäisi olla tekemässä. On siis tärkeää, että johdossa ollaan ajoissa työpaikalla, kohdellaan muita ystävällisesti ja ymmärtäväisesti ja pysytään tyynenä paineen alla. Jos johto saapuu töihin myöhässä, mahdollisuus myös työntekijöiden tulemiseen töihin myöhässä kasvaa huomattavasti. Sama tapahtuu nopeuden ja työkavereiden kohtelun kanssa.

Tärkeää on pysyä empaattisena olentona, mutta samalla näyttää esimerkkiä siitä, minkälaista käytöstä työpaikalla tuli osoittaa. Muista myös, että jokainen työntekijä on yksilö ja sinun tulisi kohdella heitä sellaisina. Luo hyvä suhde jokaisen työntekijän kanssa, sillä tämä nostaa auktoriteettiasi ja saa työntekijät seuraamaan esimerkkiäsi paremmin.

  1. Kuuntele ja arvosta muiden mielipidettä

Aina, kun jollain on jotakin sanottavaa, kuuntele heitä ja anna heidän ilmaista mielipiteensä. Vaikkei ajatus olisikaan oman suunnitelmasi mukainen tai kenties ei aivan loppuun ajateltu, anna ajatuksen silti tulla ulos. Hyssyttelemällä työntekijöitä ja jättämällä ideat kuuntelematta luot vain kaunaa ja ikäviä tunteita työntekijöiden ja itsesi välille. Kysy kysymyksiä niiltä, jotka eivät ole tyytyväisiä. Mitä ajattelet asiasta? Miksi? Mitä voisimme tehdä paremmin sinun mielestäsi ja miten? Näin voit oppia itsestäsi ja omasta johtotyylistäsi paljon ulkopuoliselta.

  1. Tee tapaamisia myös itsesi kanssa

Käytäntö saattaa kuulostaa ensialkuun hölmöltä, mutta on itse asiassa ehdottoman tärkeää liikkeenjohdon onnistumisen kannalta. Tee tapaamisia itsesi kanssa viikoittain ainakin tunnin verran, jotta voit rauhassa reflektoida kuluneen viikon tapahtumia ja kehittää itseäsi työssäsi. Näin voit oppia virheistäsi ja kehittää lähestymistapojasi erilaisia ongelmia kohtaan. Jos et itse ota itsellesi aikaa miettiä näitä asioita, ei kukaan muukaan tule kertomaan niistä sinulle. On tärkeää ymmärtää, ettei kukaan ole täydellinen, mutta jokainen voi kehittyä paremmaksi. Tähän päästään vain itsetutkiskelulla ja työn reflektoinnilla. Kannusta myös alaisiasi vastaaviin toimiin.?